MUZEU ÎN AER LIBER

ÎN MEMORIA VICTIMELOR REPRESIUNILOR POLITICE

Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice din satul Mereni a fost întemeiat de Alexandru Postica și a fost înregistrat în Registrul Muzeelor din Republica Moldova cu nr. 110, în temeiul Ordinului Ministerului Culturii nr. 260 din 23.10.2013.

Complexul va fi construit pe un teren de 3,1 hectare de teren în centrul satului Mereni, raionul Anenii Noi, situat la circa 15 km sud-est de municipiul Chișinău.

Scopul complexului este de a amenaja un monument complex, istorico-muzeistic privind represiunile politice ce au avut loc în trecut pe teritoriul Republicii Moldova. Edificarea muzeului a apărut grație unui contract de parteneriat public privat încheiat între Primăria satului Mereni și SRL ”Delia Star” în anul 2012.

Complexul muzeal va include cîteva compartimente esențiale, concepte descriptive a evenimentelor tragice ce au avut loc în perioada anilor 1917 – 1989 în teritoriul actualei Republici Moldova. Astfel, un compartiment va reprezenta în mod realist și simbolist (arhitectură, interior, obiecte, documente), mediul tradițional de existență a unei gospodării țărănești pînă la deportare. Alte compartimente vor reprezenta deportarea însăși în etapele ei tragice, crimele și criminalii în desfășurarea acțiunilor acestora. Acestă structurare conceptuală va fi amplasată în moduluri reprezentative în consecvența evolutiva a evenimentelor istorice. În total vor fi edificate cel puțin 11 moduluri, ce reprezintă complexe separate dar legate de o consecutivitate a ideii generale.


Întoarce-te