MUZEU ÎN AER LIBER

ÎN MEMORIA VICTIMELOR REPRESIUNILOR POLITICE

În zilele și nopțile când criminalii au decis soarta multor basarabeni, liniștea concetățenilor noștri a devenit o himeră. Sub presiunea armei și ciubotei mii de conaționali, au fost sculați din pat la miez de noapte și duși ca să nu se mai întoarcă la casele lor timp îndelungat, iar alții să nu să se mai întoarcă nicicând. Trădați în mare parte de „cozile de topor”, incluși în „spisoc” (liste) de chiaburi, marea majoritate a țăranilor care doar aveau cele necesare unei vieți decente datorită muncii în sudoarea frunții a întregii familii, ajung în toiul nopții, în câteva ore să rămână fără cele agonisirea de o viață, totul fiind furat și împărțit.

Modulul acesta va deschide vizitatorului o pagină istorică a începuturilor omorurilor, chinurilor și calvarului basarabenilor, or în continuarea vizionării și a celorlalte moduluri istorice va fi să retrăim întreaga istorie a sorții represaților politici și deportaților din întregul „lagăr socialist.” Expunerea narativă a ororilor comuniste în muzeu (de la primul modul până la ultimul) va fi conformă cu etapele genocidului fizic și ideologic promovate de bolșevici asupra cetățenilor diferitor state.

Încadrate în acest modul vor fi și câteva panouri cu fotografii a diferitor scene de deportare. Aceste panouri se vor situa la hotarul dintre modulele istorice, delimitând astfel diferențele de percepție a evenimentelor de către vizitatori. Pentru a doza emotivitatea vizitatorului în percepția evenimentului (arestării) vor fi folosite mijloace tehnice auditive și vizual activate în încăperea pentu interogatoriu.


Întoarce-te