MUZEU ÎN AER LIBER

ÎN MEMORIA VICTIMELOR REPRESIUNILOR POLITICE

În vederea unei perceperi și meditații mai profunde a vizitatorului, între modulul trei și patru va fi prevăzut un interval de câțiva metri (iarba pavaj, scaune, flori).

Structura acestui modul va prezenta în paralel două crime (din multele) dezastroase ale regimului comunist, una fiind foamea, alta fiind colectivizarea, or populației rămasă nedeportată trebuia să fie mistuită în flăcările foamei și muncilor de robi în colhozuri. Astfel două sub module vor reprezenta foamea și colectivizarea. Imaginea reprezentativă a foamei va apărea vizitatorului într-o situație vizuală comparativă. Panourile amplasate pe ambele părți a traseului expozițional, de deplasare a vizitatorului (pe stânga și dreapta), vor reprezenta „realizările” comuniste in „supra-împlinirea” planului producerii alimentelor cu multe procente pe de o parte (pe partea stângă a traseului expozițional), iar pe de altă parte (în dreapta traseului), panouri cu imaginile dezastruoase a înfometaților și morților de foame. În vitrine special amenajate vor fi incluse alimente și materie primă alimentară (mulaje macete) care erau raportate ca surplus de producție, zise „supraplan”, iar pe partea dreaptă, aceleași mulaje de „alimente” cu care își mențineau existența zecile de mii de oameni înfometați, totodată va fi găsita și modalitatea de a reprezenta și cazurile macabre de canibalism. Imaginea în contradictoriu a informației privitor la foamea anilor 46-47, pe de o parte și „succese” alimentare supraplan. Pe de altă parte moartea prin înfometare vor fi o dezvăluire consternantă a masacrului comunist în privirea vizitatorilor muzeului. Ca și în alte moduluri, mijloacele adiționale (obiecte reale și butaforice, mulaje figurative), vor construi un tablou de maximă veridicitate a evenimentelor istorice a perioadei date.

Încadrată în acest modul va fi și colectivizarea forțată a țăranilor basarabeni. Aceleași panouri documentare fotografice ca și în prima parte a acestui modul vor prezenta desfășurata colectivizarea forțată inițiată și impusă de regimul comunist. În afară de faptul, că se va folosi mijloace audio-vizuale (filme) a diferitor etape forțate de colectivizare, în cadrul acestui compartiment istoric vor fi realizate și picturi panoramice care vor continua prin iluzii spațiale diferite situații ale stărilor colectivizării (colectivizarea averii, munci colhoznice, propaganda vieții colective). De asemenea în cadrul acestui compartiment vor fi expuse diferite așa zise fanioane (drapele) transmisibile, tot soiul de diplome, medalii și mențiuni pentru muncă colhoznică ”rodnică” și „benevolă” a țăranilor.


Întoarce-te